Lær mer om

Insektallergi

Bier og veps er som regel ufarlige, men stikk kan iblant føre til allergiske reaksjoner

Allergi mot insektgift

De fleste vil kunne reagere på giften fra et bie- eller vepsestikk. Den vanligste reaksjonen er en lokal reaksjon, dvs. området rundt stikket blir rødt og hovent. Dette forsvinner som regel i løpet av et døgn. Det kan være både smertefullt og ubehagelig, men som regel er dette ufarlig.

Hudkløe, elveblest eller lette hevelser, er som regel forbigående allergiske reaksjoner. En sjelden gang kan det imidlertid oppstå mer alvorlige allergiske reaksjoner. Det kan variere fra utslett, hevelse og kvalme/ brekninger til mer alvorlige reaksjoner som pusteproblem, blodtrykksfall, krampe og sirkulasjonssvikt.

Råd for å unngå insektstikk

Bier og veps trives i hagen vår, derfor er det viktig å være ekstra oppmerksom når man f.eks. går barfot i gresset. Vær oppmerksom rundt frukt som ligger på bakken samt rundt forskjellige typer blomster. De tiltrekkes spesielt av søte drikker og mat. Du bør derfor være forsiktig når du spiser utendørs og dekk gjerne over maten og drikken. Drikk heller fra glass istedenfor direkte fra flasken.

Behandling av stikk

De fleste bie- eller vepsestikk behøver ingen spesiell behandling. Dersom det er smertefullt vil smertestillende medisin kunne lindre, mens kløe og hevelse kan behandles med antihistaminer. Ved elveblest kan antihistaminer og kortisontabletter lindre.

Ved alvorlige reaksjoner kan det hende at legen skriver ut en resept på en adrenalin-autoinjektor. Deretter bør du utredes av en spesialist-lege for eventuell behandling med allergivaksinasjon.

Last updated: 2021.08.13